Yumurtalı Havuz artık yok!
Birgi'de Çınaraltı Çarşısı'ndaki sokak sağlıklaştırması projesi çerçevesinde yeniden hayat bulan Yumurtalı Havuz, Anıtlar Kurulu'nun şok kararı ile yıkıldı.
Ödemiş'in tarihe başkent olarak geçen mahallesi Birgi'de geçtiğimiz yıllarda uygulanan sokak sağlıklaştırması projesiyle yeniden hayat bulan Çınaraltı Çarşısı'nın simgelerinden Yumurtalı Havuz, Anıtlar Kurulu'nun aldığı tepki toplayan karar sonrası Ödemiş Belediyesi'nce yıkıldı.
1970'li yıllara kadar faal olan ve Bozdağ'dan gelen kaynak suyuyla çalışan fıskiyelerine konulan yumurtaların yere düşmeden dönmesi nedeniyle Yumurtalı Havuz olarak anılan havuz, yıllar sonra projesi Birgi Belediyesi'nce hazırlanan, uygulaması ise Ödemiş Belediyesi'nce yapılan sokak sağlıklaştırması projesinde inşa edildi. Çınaraltı Çarşısı yeniden havuzuna kavuşurken kurul onayıyla hayata geçirilen projenin ardından geçtiğimiz aylarda Anıtlar Kurulu yetkilileri Birgi'ye gelip bu kez Yumurtalı Havuz'un yıkılmasına karar verdi.
Esnafların ve çevre sakinlerinin tepkisiyle karşılanan bu karar dün Ödemiş Belediyesi ekiplerince uygulandı. Sokak sağlıklaştırması projesi için yıllar sonra yeniden inşa edilen Yumurtalı Havuz'dan geriye sadece molozlar kaldı.
"HAVUZ, KURUL ONAYIYLA YAPILMIŞTI"
Kendisi de Çınaraltı Meydanı esnaflarından olan Birgi Mahalle Muhtarı Mehmet Yapıcı uygulamaya tepki göstererek, "Anlamsız bir karar üzücü şekilde uygulandı. Bu havuz 1970'li yıllara kadar faal durumdaydı. Birgi'de çok sayıda restorasyon ve sokak sağlıklaştırması yapan Birgi Belediyesi, Sayın Cumhur Şener döneminde Çınaraltı Meydanı'nın da yeniden hayat bulması için bir proje hazırladı. Bu proje kurullardan onay aldı. Daha sonra Birgi Belediyesi kapatılınca projeyi Ödemiş Belediyesi aynen uyguladı. Yıllarca içinde yumurta çevrilen havuz bu meydanın bir parçası olarak yeniden inşa edildi.
"30 SANİYELİK İNCELEME"
Bir gün Ödemiş Belediyesi İmar Müdürlüğü yetkilileri Çınaraltı Meydanı'na gelip havuzun yıkılacağını söylediler. Gerekçe olarak da Anıtlar Kurulu'nun kararını anlattılar. Anıtlar Kurulu'na başvurduğumuzda böyle bir kararın olmadığı bize iletildi. Ancak daha sonra Kurul üyeleri Birgi'ye gelip 30 saniyelik inceleme yaptılar. Sonra yapbozları aratmayan bu kararı verdiler. Meydanın simgesi havuzun araç geçemediği için yıkıldığı söyleniyor. Fakat araçların geçişine hiçbir engel yoktu. Elimizde bunun görüntüleri de var. Römorklu traktör bile çarşıya girip çıkabiliyordu. Çok yazık oldu, çok üzgünüz" diye konuştu.
"BİRGİ YAPBOZ TAHTASI MI?"
Anıtlar Kurulu'nun önce onay verdiği projede sonradan böyle bir karar vermesinin son derece düşündürücü olduğunu anlatan Yapıcı, "Burada bizce keyfi bir uygulama söz konusu. Birgi yapboz tahtası mı? Ödemiş Belediyesi'ne gittik, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne gittik, Anıtlar Kurulu'na gittik derdimizi anlattık çare bulamadık. Anıtlar Kurulu'nun kararlarına yargı yolu kapalı. Çaresiz kaldık. Nihayetinde havuz yıkıldı. Bu havuz proje döneminde de bir kez yıkılıp yeniden yapılmıştı. Yani bu ikinci yapılışı. Birgi'nin turizme kazandırılması için devletin sağladığı kaynaklar böyle mi heba ediliyor?
Birgi'nin bu şekilde hak ettiği yere ulaşması çok zor. Birgi'ye yazık edilmemeli. Birgi, kültür, tarih ve doğa turizmiyle kalkınabilecek nadide bir şehir. Bu şekilde birkaç kişinin istediği olsun diye alınan kararlarla ilerleyemeyiz" ifadelerini kullandı.
Başar Uçar
Hiç yorum yok