SON DAKİKA

Her İnsan Bir Fidan




    Merhaba sevgili okuyucularım;

    Ağaç sevgisi çocukluğumuzdan başlar. Daha ilkokulda söyleriz "tohumlar fidana, fidanlar ağaca, ağaçlar ormana dönmeli yurdumda.

    Yuvadır kuşlara, örtüdür toprağa, can verir doğaya ormanlar yurdunda. Bir tek dal kırmadan, ormansız kalmadan, her insan bir fidan dikmeli yurdumda". Daha minicik akıllarımıza kazırız ağacın ne kadar kıymetli olduğunu.

    Beni en çok üzen olayların başında gelir orman yangınları. Haber bültenlerinde orman yangını haberini duyduğumda veya okuduğumda içimde büyük bir sızı hissederim eminim birçoğunuzda benimle aynı üzüntüyü yaşıyordur. En son İzmir in beş ilçesinde üç gün süren orman yangını beni derinden sarstı. Ciğerlerimiz yandı. Nefes almamız biraz daha zorlaştı. Özellikle yaz aylarında artan orman yangınlarına karşı daha fazla önlem alınmalı. Vatandaşlar bilinçlendirilmeli. Piknik yapanlar, kontrolsüz ateş yakanlar ve çevreye cam,  izmarit gibi tehlike oluşturabilecek yangın çıkartabilecek malzemelerin atılmaması konusunda herkes bilinçlendirilmeli. Hepimize görevler düşüyor.

    Uzun yıllar bize nefes aldıracak ağaçlar maalesef saatler içinde yok oluyor. Bir tek fidan dikilip toprağa tutunup kök salması ise yıllar alıyor.

    1000 yıl yaşıyor mesela Çınar ağacı. Kabukları ilaç yapımında kullanılabiliyor.

    Hoş kokusuyla Ihlamur ağacı mesela, büyüdükçe ihtişamı artan, çiçeklerinin kurutulup çay haline gelince şifa dağıtan, idrar söktürücü, balgam söktürücü, gribal enfeksiyonların tedavisinde kullanılan.
    Halkın geçim kaynağınıdır mesela kavak ağacı. Ticari olarak yurt dışına ihraç edilir. Uzun boylarıyla hemen dikkat çekerler.

    Çok gösterişli ve önemlidir mesela kestane ağacı. Ege bölgesi üretimde %70 lik bir paya sahip. Protein ve yağ açısından zengin. Fazla miktarda lif içermekte. Kandaki kolesterol düzeyini dengeler. Antioksidan içermekte. Dişleri ve kemikleri güçlendirir. Kışın sobanın üzerinde mis gibi kokusuyla bizi bizden alır götürür.

    Sıcağa ve kuraklığa dayanıklıdır mesela Kızılçam ağacı. Yaz ve kış yapraklarını dökmez mesela Meşe ağacı. 500 yıla kadar yaşayabilir. Ormanlarda sıklıkla rastlanılan bir ağaç yılın her ayı yeşilliğini koruyan Köknar ağacı. En az 300 yıl yaşayabilir. Toprak kayması denetiminde kullanılan huş ağacı.

    700 yıl yaşayabilen Kayın ağacı. Kayın ağacının yaprakları ve meyvesi sağlık için bir şifa deposudur. Özellikle kabuklarını kaynatılıp içilmesi bronşit ve astıma iyi gelmektedir.

    Ülkemizde yetişen 20 den orman ağacı türü var. Ben sadece bir kısmını birkaç özelliğini sizlerle paylaştım. Ağacın, benim, senin, bizim için insanlık için ne kadar önemli olduğunun altını bir kez daha çizmek için. Eskiler ne güzel söylemiş "yaş kesen baş keser" diye. Canlı canlı ağaçların yanması kabul edilebilir gibi değil. Umarım gerekli tüm tedbirler alınır böyle acı haberler tekrarlanmaz tekrarlansa da en az hasarla atlatılır.

    Geleceğimiz için "her insan bir fidan dikmeli güzel yurdumda" sevgiyle kalın…

Özlem Erakyol

Hiç yorum yok